Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Peloponnese Wine Festival 2017


Σίγουρα είναι μια τις πιο ενδιαφέρουσες γευσιγνωστικά συναντήσεις του χρόνου, όταν μέσα στο ποτήρι σου βρίσκονται ποικιλίες που κάθε μια έχει την δική της μοναδική ιστορία δεν μπορείς παρά να ενθουσιάζεσαι με την κάθε δοκιμή, με την κάθε γουλιά, με την κάθε ετικέτα.
Αυτός ο πρόλογος για την έκθεση "Peloponnese Wine Festival 2017" , που επισκεφθήκαμε μαζί με τους συμφοιτητές μου, μια έκθεση που για άλλη μια χρονιά μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, τα καλύτερα κρασιά από τους καλύτερους οινοποιούς, συγκεκριμένα, 47 οινοποιεία βρέθηκαν φέτος στο ξενοδοχείο Hilton Athens από όλη την Πελοπόννησο αλλά και την Κεφαλονιά και περισσότερα από 300 διαφορετικά κρασιά, δεν τα δοκιμάσαμε όλα για προφανείς λογούς, καταλαβαίνεται, δοκιμάσαμε όμως τα καλύτερα των καλύτερων και θα σας δώσω μια μικρή γεύση.
Αποφασίσαμε λοιπόν αυτό το ταξίδι γευσιγνωσίας να γίνει μόνο με Ελληνικές ποικιλίες και έτσι πράξαμε, ξεκινήσαμε με έναν "ροκ σταρ" εάν μου επιτραπεί η έκφραση, με το Μοσχοφίλερο, με μια ερυθρωπή ποικιλία που χρησιμοποιούμε blanc de noir μέθοδο(όπως θα έλεγαν και οι φίλοι Γάλλοι) έκτος των κλασικών όμως δοκιμάσαμε και δυο κρασιά από την Μαντινεία στις οποίες κατά διάρκεια τις οινοποίησης υπάρχει παραμονή του φλοιού με το κρασί και έτσι το τελικό αποτέλεσμα έχει μια ελαφριά ροζέ απόχρωση (για την ακρίβεια κρεμμύδι απόχρωση), κάπου εκεί σειρά είχε η Ρομπόλα Κεφαλονιάς ένα λευκό κρασί προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, η Ρομπόλα που εκτός από εξαιρετική ποικιλία είναι είναι και ένας ακόμα σημαντικός λόγος να επισκεφτείς το υπέροχο νησί του Ιονίου.
Είναι η στιγμή όμως να μιλήσω και λίγο για τα ροζέ, κάναμε ξεκίνημα με ένα blend Αγιωργίτικο-Μοσχοφίλερο, ένα ροζέ που στη μύτη σε κάνει νομίζεις πως κάποιος έχει εμφιάλωση χυμό φράουλας και κερασιών σε φιάλη κρασιού με αρκετές νότες ροδοπέταλου, στη συνεχεία δοκιμάσαμε το Αγιωργίτικο και σε 100% σε ροζέ έκδοση πάλι, είχαμε την τιμή σε αυτή την δοκιμή να μας σερβίρει και να μας μιλήσει ο ίδιος ο οινοποιός του κρασιού κ. Παρασκευόπουλος που έκανε την στιγμή ακόμα πιο ιδιαίτερη.
Μετά από αυτή την δοκιμή έγινε το κλασικό μας διάλειμμα, αναγκαίο για να καθαρίσει λίγο το στόμα μας και να πάρουμε μερικές ανάσες, όχι ότι είχαμε ζαλιστεί και λίγο...
Φυσικά η συνεχεία είχε τα εξαιρετικά κόκκινα, πρώτη ποικιλία δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το Αγιωργίτικο τις Νεμέας, που ο κλασικός μύθος λέει πως τα σταφύλια είναι βαμμένα από το αίμα του μυθικού Ηρακλή μετά την μάχη με το λιοντάρι τις ομώνυμης περιοχής, δοκιμάσαμε από τα κλασικά με ολιγόμηνη παραμονή σε βαρέλια μέχρι και τις εξαιρετικές προτάσεις με 24μηνη παλαίωση.
Αυτές οι γεύσεις, αυτών των εξαιρετικών και πολύπλοκων οίνων, αποδεικνύουν ακράδαντα ότι οι Ελληνικές ποικιλίες μπορούν να κοντράρουν ισάξια πολλές διεθνείς.
Δεν θα μπορούσε να λείψει από των γύρο δοκίμων των κόκκινων κρασιών η "παρεξηγημένη" Μαυροδάφνη, αυτή η μοναδική ποικιλία που η ξηρή τις έκδοση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Εντυπωσιασμένοι από άλλη μια έκθεση τόσο ποιοτικών οίνων που μας έκανε να αγαπήσουμε λίγο περισσότερο τον Ελληνικό αμπελώνα και επίσης μας βοήθησε να κάνουμε ένα μικρό και πολύ καλό διάλειμμα πριν τις ήμερες καριέρας.
Όπως μου αρέσει να λέω #KeepCalmAndDrinkGreekWines.
Το επόμενο ραντεβού μας είναι στην σημαντικότερη έκθεση κάθε χρόνιας στο "Οινόραμα 2017" .
#peloponnesewinefestival 
#AegeanOmiros #IEKOmiros



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου