Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

ΟινοΚεντρικά 2017

Μόλις η δεύτερη χρονιά που διοργανώθηκαν τα "ΟινοΚεντρικά" στην Αθήνα με "αέρα" και οργάνωση αρκετών ετών όμως. Καταπληκτικά κρασιά με περίμεναν, όπως ήταν αναμενόμενο και απλά είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την έκθεση και να βρεθώ ανάμεσα σε 22 εξαιρετικά οινοποιία, από την κεντρική Ελλάδα και την Εύβοια. Δοκίμασα αρκετά λεύκα, ρόζε και κόκκινα κρασιά, τόσο γηγενείς αλλά και διεθνείς ποικιλίες, αλλά θα αναφερθώ σε αυτά που μου άρεσαν και έκαναν τον ουρανίσκο μου να "χορέψει από χαρά".
Συγκεκριμένα το Οινοποιείο Λύκος μου θύμισε ξανά την εξαιρετική δουλεία που κάνει στην Μαλαγουζιά, με αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, γοητευτική φρουτώδη επίγευση και πολύπλοκο χαρακτήρα, εξαιρετικό και το Ασύρτικο που είναι μια νέα πρόταση από το οινοποιείο, ένα ελκυστικό λευκό κρασί από την καλύτερη, για πολλούς, λευκή Ελληνική ποικιλία, έχει παλαιωθεί 4 μήνες σε νέα βαρέλια, με αρώματα εσπεριδοειδών και νύξεις πέτρας, αυτόματα το βάζεις στην κατηγορία των δυνατών Ασύρτικων εκτός Σαντορίνης.
Δυο ρόζε άξια περιγραφής και αναφοράς είναι το Amuse από το Κτήμα Μουσών, ένα blend Sauvignon Blanc με Μούχταρο, με απαλό και ωραίο σομόν χρώμα, μύτη που θυμίζει τη φράουλα, βατόμουρο και μήλο, ωραία οξύτητα και μακρά επίνευση. Πολύ ενδιαφέρον και το blend Λημνιώνα, Syrah, από το Κτήμα Θεόπετρα ένα ζωηρό ρόζε κρασί με αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων που δένονται αρμονικά με νότες καραμέλας, επίγευση φυτική και μακρά.
Αυτά που μου κέρδισαν περισσότερο το ενδιαφέρον όμως ήταν τα κόκκινα κρασιά και συγκεκριμένα τρία μονοποικιλιακά με τρεις αγαπημένες γηγενείς ποικιλίες. Ξεκινάω με την Μαυροκουντούρα Κύμης από το Κτήμα Αβαντίς, ένα κορυφαίο ερυθρό κρασί με την μοναδική αρχαία ποικιλία να δίνει φρουτώδη και μπαχαρένια αρώματα που συμπληρώνονται με αρώματα μαρμελάδας και ίχνη πιπεριού. Μοναδικό και το Μούχταρο, μία σπάνια ποικιλία από το Κτήμα Μουσών, φρουτώδες, μαλακό, πλούσιο και αρκετά ιδιαίτερο, με καλοδουλεμένες ταννίνες λόγω της παλαίωσής του σε δρύινα βαρέλια. Τρομερή και η Λημνιώνα από το Κτήμα Θεόπετρα, που έχει παλαιώσει για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια, χρώμα βαθύ ρουμπινί, αρώματα κερασιού και βατόμουρου με γεύσεις κόκκινων φρούτων και μακρά επίγευση φυσικά.
Άλλη μια έκθεση που επιβεβαίωσε σε όλους του επισκέπτες πως το Ελληνικό κρασί βρίσκεται σε εξαιρετικό σημείο και έχει να προσφέρει ακόμα πάρα πολλά, οπότε Keep Calm And Drink Greek Wines!

#oinokentrika17 #winesofcentralgreece #vinetum #keepcalmanddrinkgreekwines #loveisinthegreekwines 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου