Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΟιΝοτικά 2017


Οι Κυριακές ανέκαθεν ήταν και είναι αγαπημένες και πάντα ανυπομονώ να έρθουν, όταν συνδυάζονται όμως και με έκθεση κρασιών προφανώς και γίνονται καλύτερες, πόσο μάλλον όταν αυτή η έκθεση κρασιών είναι από την Κρήτη και διοργανώνεται από την εξαιρετική vinetum.
Συμπληρώνοντας φέτος 10 χρόνια δράσης, οι Κρητικοί οίνοι ήταν και φέτος γευστικοί, διαφορετικοί, πολύπλοκοι, αρωματικοί, σπάνιοι και μοναδικοί. Εξάλλου με ποικιλίες όπως το Βιδιανό, Βηλάνα, Θραψαθήρι, Δαφνί, Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι, Λιάτικο και αρκετές άλλες ποικιλίες γηγενείς αλλά και διεθνείς, δεν γίνεται να μείνει "ασυγκίνητος" κανένας ουρανίσκος.
Δοκιμάζοντας και μιλώντας με αρκετούς εκθέτες δεν μπορείς παρά να χαίρεσαι με το επίπεδο του οίνου που δοκιμάζεις αλλά και με το τρόπο που σε προσεγγίζουν.  Σαν ξενοδοχοϋπάλληλος και οινόφιλος όμως, ενθουσιάζομαι ξέροντας πως ο οινοτουρισμός στην Κρήτη είναι πραγματικά στα καλύτερα χέρια.
Δοκίμασα έναν ικανοποιητικό αριθμό κρασιών, ωστόσο θα σας μιλήσω για αυτά που μου κέντρισαν λίγο περισσότερο το ενδιαφέρον, ένα από αυτά είναι φυσικά το Βιδιανό, από την Ιδαία Οινοποιητική, το Βιδιανό από μόνο του είναι μια σπάνια και πολύπλοκη ποικιλία, όταν βρίσκεται σε κατάλληλα χέρια δίνει αποτελέσματα που δεν τα ξεχνάς εύκολα, με αρώματα λευκόσαρκων φρούτων και ίχνη από καπνό λόγο του βαρελιού που έχει περάσει ένα ποσοστό του κρασιού και σώμα πλούσιο με ευχάριστη οξύτητα, το Βιδιανό επιβεβαιώνει ότι είναι από τις πιο ανερχόμενες λεύκες ποικιλίες. Άξιο αναφοράς είναι ο Κρητικός Μπουτάρη, που
κατάφερε φέτος να μπει στα 100 καλύτερα κρασιά κάτω των 15 $ (TOP 100 BEST BUYS 2017, WINE ENTHUSIAST), επίτευγμα δύσκολο αλλά και λογικό αφού το εξαιρετικό blend με γηγενείς λεύκες ποικιλίες του νησιού που κυριαρχεί η Βηλάνα κατά 85%, δίνει ένα κρασί πλούσιο αρωματικά και γευστικά.
Ένα ερυθρό που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι σίγουρα το Ένστικτο
Silva-Δασκαλάκη, ένα blend βιοδυναμικής καλλιέργειας που "παντρεύει" το διεθνές Syrah με τις δυο γηγενείς ποικιλίες, Κοτσιφάλι και Λιάτικο, με βαθύ πορφυρό χρώμα και αρώματα κόκκινων φρούτων συνδέονται αρμονικά με βανίλια και διάφορα μπαχαρικά, στόμα πλούσιο με αισθητές τανίνες, ένα πολύπλοκο κρασί που αξίζει να συνοδέψει ένα εξαιρετικό γεύμα. Φυσικά πρέπει να αναφέρω και έναν επιδόρπιο οίνο, δοκίμασα το Ρωμέικο, το οποίο είναι μια από τις αρχαιότερες ποικιλίες της Κρήτης, ένα κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αστάθεια χρώματος που έχει. Το οινοποιό Ντουράκη λιάζει για 9 μέρες τα σταφύλια, με αποτέλεσμα να συμπυκνώνει τα μοναδικά αρώματα λουλουδιών και αποξηραμένων φρούτων, πλούσιο και βελούδινο στόμα με ικανοποιητική οξύτητα που βοήθα για να μην λιγώσει ο οίνος και είναι ο κατάλληλος επιδόρπιος οίνος για να κλείσεις ένα γεύμα ή μια έκθεση κρασιών, αφήνοντας σου μια επίγευση που διαρκεί ευχάριστα.
Μια απολαυστική Κυριακή με υπέροχα κρασιά, με Ελληνικές ποικιλίες που στέκονται επάξια και μπορούν να κάνουν την διαφορά ανάμεσα σε κυρίαρχες διεθνείς ποικιλίες.
#KeepCalmAndDrinkGreekWines #WinesOfCrete #LoveIsInTheGreekWines #VinetumWineCommunications #Oinotika






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου