Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Wine Tour vol.1


Μια αγαπημένη μου συνήθεια είναι να περπατάω στο ιστορικό κέντρο ειδικά τις μέρες που έχει ηλιοφάνεια αλλά το καλύτερο σημείο σε κάθε μου βόλτα είναι ότι καταλήγω σε ένα wine bar, συνήθως πάντα σε διαφορετικό αφού πλέον το κέντρο έχει να σου δώσει πολύ καλές επιλογές... όταν λέω επιλογές εννοώ και την πληθώρα επιλογών κρασιού σε ποτήρι που δεν σε περιορίζει, αντιθέτως διευρύνει κάθε φορά το γευσιγνωστικό ταξίδι αλλά και επηρεάζει θετικά το "μικρόβιο" που μπορεί να έχεις, μεταξύ μας τώρα εάν δεν το έχεις θα το αποκτήσεις...
Αυτή την εισαγωγή την κάνω γιατί θέλω να ξεκινήσω μια δίκια μου σειρά με άρθρα για τα τόσο διαφορετικά wine bar τις Αθήνας που πάντα έχουν κοινό σημείο το κρασί.
Πρώτο λοιπόν θα είναι το αγαπημένο μου wine point, το οποίο είναι και το πρώτο που επισκέφτηκα όσο μένω Αθήνα και μάλιστα με τον τότε καθηγητή οινολογίας που είχα στην σχόλη, ο οποίος είναι και η αιτία  που με έκανε να "εθιστώ" λίγο περισσότερο με το κρασί.
Το wine point είναι από τα πρώτα wine bar στην Αθήνα, ο μεγαλύτερος λόγος που το συμπαθώ σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ο κατάλογος του, όποιος έχει μόνο Ελληνικές ετικέτες, μόνο Έλληνες οινοποιούς και το καλύτερο είναι ότι κάθε μηνά βγάζει και τον οινοποιό του μήνα και   προσφέρει τις ετικέτες του και σε ποτήρι, οπότε αυτό σημάνει ότι κάθε μήνα έχουμε και διαφορετικές επιλογές σε ποτήρι.
Επιπλέων άλλο ένα πλεονέκτημα είναι ότι μπορείς να αγοράσεις οποιαδήποτε φιάλη κρασί για το σπίτι σε πολύ λογικές τιμές, μια που έθιξα αυτό το κομμάτι τις αγοράς, σταματήστε να αγοράζεται κρασιά από σουπερμάρκετ, στηρίξτε την κάβα τις γειτονιάς η οποία έχει και καλύτερη συντήρηση από το κάθε σουπερμάρκετ.
Ας συνεχίσω όμως με το αγαπημένο wine point, μην ξεχάσετε στην επίσκεψη σας να πάρετε και μια ποικιλία αλλαντικών κ' τυριών η οποία θα συνοδέψει πολύ ωραία το κρασί σας, το οποίο θα το διαλέξετε από ένα κατάλογο ταξινομημένο γεωγραφικά και θα σας δώσει την ευκαιρία να επιλέξετε ανάμεσα σε κρασιά από όλοι την Ελλάδα και ποικιλίες τόσο διεθνείς αλλά και Ελληνικές, εάν αισθανθείτε ότι κάπου εκεί χάνετε λίγο την μπάλα το εξαιρετικά ενημερωμένο προσωπικό (το οποίο δεν είναι άλλο ένα άτομο γλάστρα, το οποίο θα ρωτήσεις τι κρασί είναι αυτό και θα σου πει δεν ξέρω, δεν μου αρέσει το κρασί) μπορεί να σας λύση την κάθε απορία και να σας διευκολύνει να πάρετε το κρασί που σας ταιριάζει και επιπλέων να σας ενημερώσει για τον οινοποιό του μήνα και οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με το κρασί..
Εκτός από τον κατάλογο, το σημείο και το προσωπικό, εξίσου ωραίος είναι και ο χώρος ο όποιος είναι λιτός χωρίς ιδιαίτερα εκκεντρικά στοιχεία, έμενα προσωπικά μου αρέσει και ο χαμηλός φωτισμός που υπάρχει και τα κεράκια στα τραπέζια κάνουν πιο ιδιαίτερη την ατμόσφαιρα και όλο αυτό συνδέεται άψογα με τις υπέροχες μουσικές επιλογές, το μόνο αρνητικό είναι το κάπνισμα που σαν μη καπνιστείς δεν μου αρέσει αλλά σαν φίλος καπνιστών δεν μπορώ παρά να το δεχτώ.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως το wine point είναι σίγουρα ένας σοβαρός λόγος να ξεκινήσεις το κρασί και ένας καλύτερος για να το συνεχίσεις, οπότε #KeepCalmAndDrinkGreekWine
















Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Peloponnese Wine Festival 2017


Σίγουρα είναι μια τις πιο ενδιαφέρουσες γευσιγνωστικά συναντήσεις του χρόνου, όταν μέσα στο ποτήρι σου βρίσκονται ποικιλίες που κάθε μια έχει την δική της μοναδική ιστορία δεν μπορείς παρά να ενθουσιάζεσαι με την κάθε δοκιμή, με την κάθε γουλιά, με την κάθε ετικέτα.
Αυτός ο πρόλογος για την έκθεση "Peloponnese Wine Festival 2017" , που επισκεφθήκαμε μαζί με τους συμφοιτητές μου, μια έκθεση που για άλλη μια χρονιά μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, τα καλύτερα κρασιά από τους καλύτερους οινοποιούς, συγκεκριμένα, 47 οινοποιεία βρέθηκαν φέτος στο ξενοδοχείο Hilton Athens από όλη την Πελοπόννησο αλλά και την Κεφαλονιά και περισσότερα από 300 διαφορετικά κρασιά, δεν τα δοκιμάσαμε όλα για προφανείς λογούς, καταλαβαίνεται, δοκιμάσαμε όμως τα καλύτερα των καλύτερων και θα σας δώσω μια μικρή γεύση.
Αποφασίσαμε λοιπόν αυτό το ταξίδι γευσιγνωσίας να γίνει μόνο με Ελληνικές ποικιλίες και έτσι πράξαμε, ξεκινήσαμε με έναν "ροκ σταρ" εάν μου επιτραπεί η έκφραση, με το Μοσχοφίλερο, με μια ερυθρωπή ποικιλία που χρησιμοποιούμε blanc de noir μέθοδο(όπως θα έλεγαν και οι φίλοι Γάλλοι) έκτος των κλασικών όμως δοκιμάσαμε και δυο κρασιά από την Μαντινεία στις οποίες κατά διάρκεια τις οινοποίησης υπάρχει παραμονή του φλοιού με το κρασί και έτσι το τελικό αποτέλεσμα έχει μια ελαφριά ροζέ απόχρωση (για την ακρίβεια κρεμμύδι απόχρωση), κάπου εκεί σειρά είχε η Ρομπόλα Κεφαλονιάς ένα λευκό κρασί προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, η Ρομπόλα που εκτός από εξαιρετική ποικιλία είναι είναι και ένας ακόμα σημαντικός λόγος να επισκεφτείς το υπέροχο νησί του Ιονίου.
Είναι η στιγμή όμως να μιλήσω και λίγο για τα ροζέ, κάναμε ξεκίνημα με ένα blend Αγιωργίτικο-Μοσχοφίλερο, ένα ροζέ που στη μύτη σε κάνει νομίζεις πως κάποιος έχει εμφιάλωση χυμό φράουλας και κερασιών σε φιάλη κρασιού με αρκετές νότες ροδοπέταλου, στη συνεχεία δοκιμάσαμε το Αγιωργίτικο και σε 100% σε ροζέ έκδοση πάλι, είχαμε την τιμή σε αυτή την δοκιμή να μας σερβίρει και να μας μιλήσει ο ίδιος ο οινοποιός του κρασιού κ. Παρασκευόπουλος που έκανε την στιγμή ακόμα πιο ιδιαίτερη.
Μετά από αυτή την δοκιμή έγινε το κλασικό μας διάλειμμα, αναγκαίο για να καθαρίσει λίγο το στόμα μας και να πάρουμε μερικές ανάσες, όχι ότι είχαμε ζαλιστεί και λίγο...
Φυσικά η συνεχεία είχε τα εξαιρετικά κόκκινα, πρώτη ποικιλία δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το Αγιωργίτικο τις Νεμέας, που ο κλασικός μύθος λέει πως τα σταφύλια είναι βαμμένα από το αίμα του μυθικού Ηρακλή μετά την μάχη με το λιοντάρι τις ομώνυμης περιοχής, δοκιμάσαμε από τα κλασικά με ολιγόμηνη παραμονή σε βαρέλια μέχρι και τις εξαιρετικές προτάσεις με 24μηνη παλαίωση.
Αυτές οι γεύσεις, αυτών των εξαιρετικών και πολύπλοκων οίνων, αποδεικνύουν ακράδαντα ότι οι Ελληνικές ποικιλίες μπορούν να κοντράρουν ισάξια πολλές διεθνείς.
Δεν θα μπορούσε να λείψει από των γύρο δοκίμων των κόκκινων κρασιών η "παρεξηγημένη" Μαυροδάφνη, αυτή η μοναδική ποικιλία που η ξηρή τις έκδοση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Εντυπωσιασμένοι από άλλη μια έκθεση τόσο ποιοτικών οίνων που μας έκανε να αγαπήσουμε λίγο περισσότερο τον Ελληνικό αμπελώνα και επίσης μας βοήθησε να κάνουμε ένα μικρό και πολύ καλό διάλειμμα πριν τις ήμερες καριέρας.
Όπως μου αρέσει να λέω #KeepCalmAndDrinkGreekWines.
Το επόμενο ραντεβού μας είναι στην σημαντικότερη έκθεση κάθε χρόνιας στο "Οινόραμα 2017" .
#peloponnesewinefestival 
#AegeanOmiros #IEKOmiros