Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Wine Tour Vol.3




Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη φορά που το είδα νόμιζα πως δεν είμαι στην Ελλάδα, είναι σε ένα πλακόστρωτο σημείο, έχει αυτό το υπέροχο κόκκινο χρώμα, μου θύμισε και μου θυμίζει λίγο Ρώμη που υπεραγαπώ και είναι γενικά τόσο απλό και γλυκό.
Είναι βασικά μια γωνία αφιερωμένη στην γευσιγνωσία του κρασιού, το Heteroclito λοιπόν είναι ένα από τα αγαπημένα μου wine bar, εδώ θα μου πείτε βέβαια ότι το ίδιο γράφω και για τα δυο προηγούμενα, αλλά λογικά θα έχετε ήδη καταλάβει ότι έχω το μικρόβιο του οινόφιλου οπότε θέλω να πιστεύω πως θα με συγχωρέσετε εύκολα.
Το Heteroclito βρίσκεται ενδιάμεσα Ερμού και Μητροπόλεως, συγκεκριμένα στην γωνία Φωκίωνος και Πετράκη είναι σίγουρα ένα wine bar που μόνο η όψη του σε δελεάζει να καθίσεις και να διαβάσεις την ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών του, όπως και τις επιλογές σε ποτήρι οι οποίες κάθε μήνα αλλάζουν, μια μικρή λεπτομέρεια που θα δείτε εδώ θα είναι ότι κάθε μήνα το wine bar σου δίνει επιλογή σε ένα λευκό και ένα κόκκινο ποτήρι κρασί σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή χωρίς όμως να υστερούν αυτές οι δύο επιλογές σε ποιότητα.
Βέβαια πολύ καλές τιμές θα βρείτε και στις φιάλες, μεταξύ μας θα πάτε με 3-4 φίλους και θα είστε στην δεύτερη φιάλη χωρίς να σας προβληματίζει το ποσό που θα πληρώσετε στο τέλος, θα σας κεράσουν και μια υπεροχή μαστίχα ή τσεκουράκι(ψηφίζω τσίπουρο φυσικά!).
Μια μικρή ωραία λεπτομέρεια που μου αρέσει, όταν κάθεσαι έξω τους κρύους μήνες, είναι οι ατομικές κουβερτούλες που υπάρχουν σε κάθε κάθισμα, γιατί αγαπητέ πελάτη εάν δεν νιώσεις απόλυτα χαλαρός και άνετος πως θα απόλαυσης στο μέγιστο το κρασί σου, σε αυτό βέβαια συμβάλει όλη η ατμόσφαιρα στο Heteroclito.
Θα κάνω μια αναφορά ακόμα στην λίστα κρασιών οι οποία εδώ και αρκετό καιρό σου δίνει την δυνατότητα να δοκιμάσεις κρασιά βιοδυναμικής καλλιέργειας στα οποία η εκατοστέ ποικιλία σου δίνει απλόχερα το 100% των αρωμάτων, των γεύσεων και αντιλαμβάνεσαι πλήρως το χαρακτήρα του κρασιού.
Επίσης όπως είπα και προηγουμένως οι επιλογές σε ποτήρι αλλάζουν κάθε μήνα, πράγμα πολύ ευχαριστώ, επειδή συναντάμε παρά πολλούς γνωστούς και όχι και τόσο γνωστούς οινοποιούς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, βέβαια σχεδόν κάθε μήνα υπάρχουν και μερικές πολύ ευχάριστες εκπλήξεις κρασιών που μπαίνουν σαν θεματική ενότητα για των εκάστοτε μήνα σε ποτήρι και σε φιάλη φυσικά.
Εάν με ρωτήσετε για το προσωπικό θα σας πω πως και εδώ είναι εξαιρετικό, ενημερωμένο για την λίστα του και όχι μόνο, εύκολα μπορούν να σας οδηγήσουν να κάνετε την κατάλληλη επιλογή.
Κλείνοντας το #WineTourVol3 θα γράψω πως το Heteroclito είναι το ιδανικό wine bar για να κανείς την καλύτερη εισαγωγή στον υπέροχο χώρο του κρασιού, χωρίς να σε κομπλάρει ο χώρος, αντιθέτως θα σε χαλαρώσει γιατί αποπνέει μια πιο ωραία και προσιτή αύρα στον κόσμο που έχει αλλά και προσιτό ως προς τις τιμές, οπότε #KeepCalmAndDrinkGreekWines στο Heteroclito αγαπητοί οινόφιλοι.





Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΟινοΦιλοσοφίες Vol.1


Μπορείς σχετικά εύκολα να μας παρομοιάσεις με κρασιά και μάλιστα χωρίς μεγάλη φαντασία, αρκεί μονό να δοκιμάσεις μερικά λευκά, λίγα κόκκινα και ρόζε κρασιά και φυσικά να έχεις μερικές τριβές με διαφορετικούς ανθρώπους.
Μερικοί λοιπόν μου θυμίζουν ένα λευκό κρασί το οποίο είναι πολύ φρέσκο και έχει πολύ επιθετική οξύτητα και δεν αρέσει πολύ, αλλά μετά από λίγο καιρό στην φιάλη γίνετε ένα ιδανικό λευκό για πολλές περιστάσεις, έτσι μερικοί άνθρωποι στην αρχή είναι λίγο απότομη αλλά το μόνο που θέλουν είναι λίγο χρόνο και μια δεύτερη ματιά.
Είναι και εκείνα τα βαρελάτα λευκά όμως με γεμάτο σώμα, που είναι κρίμα να τα πιεις σαν απεριτίφ γιατί είναι ιδανικά σε συνδυασμό με φαγητό, έτσι και μερικοί δεν πρέπει να περιορίζονται στο φιλικό κομμάτι αλλά πρέπει να τους δώσεις κάτι παραπάνω στη ζωή σου γιατί αξίζουν.
Μερικοί είναι σαν τα κόκκινα κρασιά πολύπλοκα και γεμάτα, πολύπλοκη χαρακτήρες, που μέσα σε λίγα λεπτά μπορούν να σε μαγέψουν, αλλά για να τα δοκιμάσεις πρέπει να περιμένεις ένα σχετικά μεγάλο διάστημα λόγο πολύμηνης παλαίωσης, έτσι και η πολύπλοκες προσωπικότητες θέλουν αρκετό χρόνο για να κατανοηθούν πλήρως.
Υπάρχει και ένα κόκκινο όμως που το δοκιμάζεις φρέσκο, το beaujolais, πολύ μοιάζουν στο beaujolais, είναι ένα κόκκινο κρασί που το πίνεις φρέσκο, υπάρχει και συγκεκριμένη μέρα του χρόνο που ανοίγουμε και καταναλώνουμε τα beaujolais αλλά όλο αυτό διαρκεί το πολύ τρεις εβδομάδες μετά δεν υπάρχει λόγος να δώσεις έμφαση σε αυτό, έτσι και μερικοί άνθρωποι είναι επιφανειακή και "διαρκούν" μονό μερικές εβδομάδες.
Σίγουρα κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα στη ζωή σας σαν θυμίζουν γλυκούς οίνους, πχ όπως το Vinsanto, ξέρεις πριν το δοκιμάσεις ότι θα σου αρέσει και είναι μια κλασική σταθερή αγαπημένη επιλογή, έτσι συνήθως είναι οι γονείς μας.
Υπάρχουν και τα ροζέ, χαρακτηριστικό σε αυτά τα κρασιά θεωρώ πως είναι το γεγονός ότι γίνονται ένας ενδιάμεσος κρίκος σε παρέες που οι μισοί πίνουν λευκό και οι άλλοι κόκκινο, οπότε για να βρούμε λύση πίνουν ένα ροζέ, έτσι και μερικοί άνθρωποι είναι ιδανική για να φέρουν κοντά διαφορετικούς χαρακτήρες σε μια παρέα.
Μην ξεχνάτε όμως ότι σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που παίζουν ρόλο, όπως η θερμοκρασία και το ιδανικό ποτήρι που θα βοηθήσουν το κρασί να σου αποκαλύψει το καλύτερο χαρακτήρα του, έτσι και μια γνωριμία με έναν άνθρωπο μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο το που θα συναντηθείτε και τι θα συζητήσετε. Τελευταίο και πιο βασικό όμως να θυμάστε ότι ένα κρασί όσο καλό, ακριβό και γνωστό και εάν είναι μπορεί να βγει φελομένο... έτσι και οι άνθρωποι.

#KeepCalmAndDrinkGreekWines 

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017


Oenorama 2017



Ήταν δεδομένο πως δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από την έκθεση που συνήθως όλος ο Μάρτιος είναι αφιερωμένος πάνω της, αφού συζητάμε γι αυτήν πολύ πριν ξεκινήσει και οι αναμνήσεις που αφήνει θυμίζουν αυτές ενός πολύ καλού κρασιού με μακριά επίγευση.
Αυτά τα λίγα λόγια για το Οινόραμα , την μεγαλύτερη έκθεση Ελληνικών κρασιών στο κόσμο, περισσότερα από 200 οινοποιεία και περισσότερες από 1600 διαφορετικές ετικέτες συναντήθηκαν για άλλη μια χρονιά στο Ζάππειον Μέγαρο, εκτός όμως από τα εκπληκτικά νούμερα εκπληκτική ήταν για άλλη μια χρονιά η οργάνωση από την Vinetum Wine Communications, που είχαμε την μεγάλη τιμή να μας δεχθεί και να μας φιλοξενήσει σε αυτή την τόσο σημαντική έκθεση. Ας μιλήσω λίγο όμως για το βασικό της έκθεσης που δεν ήταν άλλο από το κρασί.
Όσο μεγάλη θέληση και να έχει κάποιος είναι αρκετά δύσκολο και αδύνατο βέβαια να δοκιμάσεις όλα τα κρασιά σε μια έκθεση, πόσο μάλλον όταν αυτή η έκθεση είναι τo Οινόραμα
και φιλοξενεί συνολικά όπως ανέφερα και προηγουμένως κρασιά που ξεπερνούν τα 1600, γι'αυτό και η ιδέα ήταν να δώσουμε έμφαση στα "φρέσκο" βραβευμένα από το 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης ο οποίος ανέδειξε τα καλύτερα Ελληνικά κρασιά και όχι μόνο. Επίσης δώσαμε έμφαση σε αρκετές γηγενείς ποικιλίες οι οποίες για πολλούς είναι άγνωστες και όπως πιστεύω, όχι μόνο εγώ βέβαια, αυτές οι Ελληνικές ποικιλίες γνωστές και λιγότερο είναι και το πιο δυνατό σημείο και το ισχυρότερο διαβατήριο για την διαφήμιση του Ελληνικού οίνου στο εξωτερικό.
Σαν μελλοντικοί manager ξενοδοχείων ξέρουμε πως η Ελληνική φιλοξενία είναι θεμέλιος λίθος του Ελληνικού τουρισμού και η καλύτερη διαφήμιση στο εξωτερικό έτσι και σαν οινόφιλοι πιστεύουμε ότι οι Ελληνικές ποικιλίες αντίστοιχα είναι το δικό μας δυνατό ¨όπλο¨.
Πάμε να δούμε όμως τα κρασιά που δοκιμάσαμε και μας έκαναν εντύπωση, ξεκινήσαμε με λευκούς οίνους και από το ποτήρι μας φέτος στο Οινόραμα πέρασαν ποικιλίες όπως το Σαββατιανό συγκεκριμένα το οινοποιείο του Παπαγιανάκου μας πρόσφερε την βαρελάτη έκδοση αυτής της λίγο παρεξηγημένης ποικιλίας η οποία με την σειρά της μας πρόσφερε απλόχερα αρώματα ξύλου και βανίλιας, μπαχαρικών και εσπεριδοειδών.
Επίσης δοκιμάσαμε Μοσχοφίλερο, Ροδίτη, Malvasia, Sauvignon Blanc, Viogner, Semillon κάπου εκεί όμως στο ενδιάμεσο δοκιμάσαμε και το πρώτο "φρέσκο" βραβευμένο, συγκεκριμένα το Chateau Le Grand Blanc από το Κτήμα Πόρτο Καρράς ένα blend Μαλαγουζιάς, Ασύρτικο και Λημνιό που μας επιβεβαίωσε δίκαια το βραβείο που πήρε.
Σειρά είχε άλλο ένα πολυσυζητημένο κρασί το οποίο μπήκε σε μια ξένη λίστα, συγκεκριμένα πήρε την 77η θέση στη λίστα των Top 100 κρασιών του 2016 από το περιοδικό Wine Enthusiast αυτήν την επιτυχία την έκανε εάν όχι η καλύτερη λευκή Ελληνική ποικιλία σίγουρα μια από τις καλύτερες το Ασύρτικο και συγκεκριμένα ο Καβαλιέρος από το κτήμα Σιγάλα, ένα κρασί με πολύ καλές δυνατότητες παλαίωσης. Δοκιμάσαμε επίσης Ασύρτικο και από άλλα οινοποιεία της Σαντορίνης αλλά και εκτός του νησιού. Όπως επίσης και την Μαλαγουζιά σε 100% έκδοση αυτή την φορά συγκεκριμένα το κτήμα Γεροβασιλείου που για άλλη μια χρονιά έχει δώσει ένα μεγάλο κρασί, με τα αγαπημένα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων αλλά και τροπικών η Μαλαγουζιά μας θύμισε πως είναι εδώ και θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.
Η συνέχεια είχε ακόμα δυο αγαπημένες ποικιλίες από δυο αγαπημένα νησιά, συγκεκριμένα η Ρομπόλα Κεφαλονιάς από το κτήμα Gentilini και ο Άσπρος Λαγός με Βιδιανό 100% από την Κρήτη και το εξαιρετικό κτήμα Δουλουφάκη πέρασαν από την γευσιγνωσία μας.
Είπαμε προς το τέλος να δώσουμε και λίγο διεθνή αέρα και έτσι δοκιμάσαμε το βραβευμένο Ήδυσμα Δρυός Chardonnay 100% και τις Τέσσερις Λίμνες του Κυρ-Γιάννη με ένα blend Chardonnay - Gewürztraminer και κάπου μετά από άλλες 2-3 δοκιμές λευκών μεταβήκαμε στα ροζέ όπου το πρώτο που δοκιμάσαμε ήταν το "χρυσό" βραβευμένο από το 17ο Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης ροζέ από το κτήμα Άλφα με ένα Ξινόμαυρο 100% να δίνει άλλο ένα πολύ καλό κρασί στην εξαιρετική υπάρχουσα συλλογή κρασιών του κτήματος, συνέχεια είχε ένα ροζέ Syrah 100% από το κτήμα Βιβλία Χώρα όπου μας έδωσε αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων αλλά και πικάντικων μπαχαρικών όπου είναι και ένα κλασικό σημάδι τις ποικιλίας. Νομίζω εδώ είναι η ώρα να αναφερθώ και σε μια γηγενή ποικιλία όπου δεν είναι τόσο γνωστή, συγκεκριμένα δοκιμάσαμε την Ελληνική ποικιλία Λημνιώνα σε ροζέ έκδοση, από το Κτήμα Ζαφειράκη, ένα κρασί με αρώματα κόκκινων φρούτων, με χαρακτηριστικό άρωμα αυτό τις φράουλας και με μια ενδιαφέρουσα οξύτητα στο στόμα, επίσης σε ροζέ δοκιμάσαμε τις ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon και Μοσχοφίλερο.
Ήρθε η ώρα όμως να αναφερθώ και στα υπέροχα κόκκινα κρασιά που πέρασαν από το ποτήρι γευσιγνωσίας μας, ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο, το Merlot, το Cabernet Sauvignon, Syrah, Refosco ήταν μερικές από αυτές που δοκιμάσαμε. Μας άφησε ωραία ανάμνηση το Λημνιό από το Κτήμα Κίκονες, μια ποικιλία όχι και τόσο γνωστή αλλά που έχει ιστορικές αναφορές από την εποχή του Αριστοτέλη, ένα πολύ ωραίο κόκκινο κρασί με αρώματα κερασιών, κανέλας και λίγου καπνού.
Δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την δοκιμή των κόκκινων κρασιών η 1η και η 2η θέση με βάση τα βραβεία από το 17ο Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα μεγάλο χρυσό και πρώτη θέση πήρε το Grande Reserve Νάουσσα του Μπουτάρη του 2011 και δεύτερη θέση και μεγάλο χρυσό η Ράμνιστα του Κυρ Γιάννη του 2013, φυσικά μας απέδειξαν με το καλύτερο τρόπο ότι πολύ δίκαια ήταν νικητές του φετινού διαγωνισμού. Επίσης εξαιρετική είναι η "άγνωστη" ποικιλία Μούχταρο από το Κτήμα Μουσών ένα πολύ φινετσάτο κρασί με αρώματα σύκων, δαμάσκηνου, μερικά φρούτα του δάσους και νότες καραμέλας, στο στόμα κάνει ευχάριστη εντύπωση η υψηλή οξύτητα και σε συνδυασμό με τις μαλακές τανίνες το Μούχταρο επιβεβαιώνει πως είναι σίγουρα μια ποικιλία που δεν μπορεί να περάσει αδιάφορη, άλλη μια όχι τόσο γνώστη ποικιλία είναι το Μαύρο Μεσενικόλα, συγκεκριμένα από το Οινοποιείο Καραμήτρου δοκιμάσαμε ένα blend Μαύρο Μεσενικόλα με τις διεθνείς ποικιλίες Syrah και Carignian να συμπληρώνουν την αλχημεία.
Επίσης σε κόκκινες ποικιλίες δοκιμάσαμε το Μαυροτράγανο, το Μαύρο Καλαβρυτινό και ξηρή Μαυροδάφνη.
Δεν μπορούσαμε βεβαία να τελειώσουμε την έκθεση μας χωρίς να αναφερθούμε σε κάποιο γλυκό οίνο, συγκεκριμένα θα σας πω για τρεις γλυκούς οίνους, δοκιμάσαμε ένα Μοσχάτο Σάμου, συγκεκριμένα ένα "χρυσό" βραβευμένο από το 17ο Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης, το Samos Anthemis από την Ε.Ο.Σ. Σάμου, συνεχεία είχε ένα Μοσχάτο Ρίου, το Μοσχάτο Ρίου Πατρών από το οινοποιείο Παρπαρούση και για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο, δοκιμάσαμε ένα Vinsanto, συγκεκριμένα από το Κτήμα Σιγάλα ένα blend Ασύρτικο 75% - Αηδάνι 25% με κλασική μέθοδο λευκής οινοποίησης, έχοντας αφήσει να λιαστούν τα σταφύλια στον μοναδικό ήλιο τις Σαντορίνης για 10-12 μέρες, επίσης η παλαίωση γίνεται σε δρύινα βαρέλια για 24 μήνες.
Κλείνοντας λοιπόν τις δόκιμες μας με τους επιδόρπιους οίνους και φεύγοντας από την έκθεση όλοι είχαμε ένα χαμόγελο για να συνοδεύει τις υπεροχές σκέψεις από την έκθεση, αυτό το χαμόγελο δεν ήταν λόγο ζάλης από τις αρκετές δοκιμές κρασιών, αλλά λόγω ευχαρίστησης, μια ευχαρίστηση που θυμίζει όπως λέω και στο πρόλογο αυτή ενός μεγάλου κρασιού με μακριά επίγευση.
Θα ήθελα και θα μπορούσα να γράψω άλλες 1000 λέξεις γι'αυτή την υπεροχή έκθεση που είχαμε την μεγάλη χαρά να είμαστε ένα μέρος της, αλλά θα ήταν περιττό, εξάλλου σε όποιον άρεσε το κείμενο είμαι σίγουρος πως ήδη έχει στα χέρια του ή στο μυαλό του μια φιάλη κρασί και είναι έτοιμος να ζήσει μια μικρή δική του εμπειρία, μια εμπειρία προερχόμενη από το Ελληνικό έδαφος, τον ήλιο, την βροχή και ίσως λίγο χιόνι από το μοναδικό Ελληνικό torroir.
Υπεύθυνη απόλαυση λοιπόν και να θυμίσω πως το mood μας είναι #KeepCalmAndDrinkGreekWines









Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Wine Tour Vol.2


Ο λόγος που το κάνει στα μάτια μου λίγο διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι σίγουρα όλη η διαδικασία παρουσίασης και σερβιρίσματος που τηρούν πριν καταλήξει το κρασί στον ουρανίσκο σου, σε μερικούς θα φανεί ανούσιο σε άλλους βαρετό, στα δικά μου μάτια είναι υπέροχο γιατί δείχνουν πως σέβονται το κρασί, αυτή η μικρή εισαγωγή για το Vintage, το καλύτερο wine bar για το 2016 με βάση τα FNL βραβεία, όχι άδικα βέβαια! 
Μόνο το γεγονός ότι σου δίνει την δυνατότητα να δοκιμάσεις περισσότερες από 500 διαφορετικές ετικέτες και σε ποτήρι, κάνει όλο το σύνολο τις εμπειρίας τις επίσκεψης εξαιρετικά ευχάριστη και μοναδική, βέβαια μπορεί μερικούς να τους φέρει σε σύγχυση λόγο του μεγάλου όγκου διαφορετικών κρασιών στο κατάλογο, αλλά και εδώ έχουμε να κάνουμε με εξαιρετικά ενημερωμένο προσωπικό που μπορεί να σας καθοδηγήσει έτσι ώστε να να κάνετε μια εξαιρετική επιλογή που θα ταιριάζει απόλυτα στο γευστικό σας χαρακτήρα. 
Κάνοντας μια μικρή αναφορά στον εξαιρετικό κατάλογο του
Vintage δεν μπορείς παρά να ενθουσιαστείς με τις τόσες πολλές επιλογές, όπως αναφέρθηκα και προηγούμενος σε 500 διαφορετικές, Ελληνικές και ξένες ετικέτες όπως βέβαια και στην τόσες πολλές διαφορετικές γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες που υπάρχουν στο κατάλογο περιμένοντας απλά να τις ανακαλύψετε, να τις δοκιμάσετε και να ζήσετε λίγο από την ιστορία τις κάθε μιας ξεχωριστά.
Εκτός βέβαια από τις πολύ καλές επιλογές που έχει η wine
list, μια wine list όνειρο για το κάθε οινόφιλο,  πολύ καλές και αρκετές διαφορετικές είναι οι προτάσεις σε τυριά και αλλαντικά αλλά και σε εξαιρετικά γαστρονομικά πιάτα.
Όσο αφορά το χώρο, μονό το όνομα του μπορεί να σας προϊδεάσει λίγο για το τι θα συναντήσετε.
Όσοι από εσάς δεν έχετε ακόμα επισκεφτεί και δεν έχετε "γευτεί" λίγο από το
Vintage κανονίστε το σύντομα και όσοι το ξέρετε ήδη ελπίζω αυτό που έγραψα ναι είναι και λίγο από αυτό που έχετε στο μυαλό σας, οπότε #KeepCalmAndDrinkGreekWines.