Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

ΟινοΚεντρικά 2017

Μόλις η δεύτερη χρονιά που διοργανώθηκαν τα "ΟινοΚεντρικά" στην Αθήνα με "αέρα" και οργάνωση αρκετών ετών όμως. Καταπληκτικά κρασιά με περίμεναν, όπως ήταν αναμενόμενο και απλά είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την έκθεση και να βρεθώ ανάμεσα σε 22 εξαιρετικά οινοποιία, από την κεντρική Ελλάδα και την Εύβοια. Δοκίμασα αρκετά λεύκα, ρόζε και κόκκινα κρασιά, τόσο γηγενείς αλλά και διεθνείς ποικιλίες, αλλά θα αναφερθώ σε αυτά που μου άρεσαν και έκαναν τον ουρανίσκο μου να "χορέψει από χαρά".
Συγκεκριμένα το Οινοποιείο Λύκος μου θύμισε ξανά την εξαιρετική δουλεία που κάνει στην Μαλαγουζιά, με αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, γοητευτική φρουτώδη επίγευση και πολύπλοκο χαρακτήρα, εξαιρετικό και το Ασύρτικο που είναι μια νέα πρόταση από το οινοποιείο, ένα ελκυστικό λευκό κρασί από την καλύτερη, για πολλούς, λευκή Ελληνική ποικιλία, έχει παλαιωθεί 4 μήνες σε νέα βαρέλια, με αρώματα εσπεριδοειδών και νύξεις πέτρας, αυτόματα το βάζεις στην κατηγορία των δυνατών Ασύρτικων εκτός Σαντορίνης.
Δυο ρόζε άξια περιγραφής και αναφοράς είναι το Amuse από το Κτήμα Μουσών, ένα blend Sauvignon Blanc με Μούχταρο, με απαλό και ωραίο σομόν χρώμα, μύτη που θυμίζει τη φράουλα, βατόμουρο και μήλο, ωραία οξύτητα και μακρά επίνευση. Πολύ ενδιαφέρον και το blend Λημνιώνα, Syrah, από το Κτήμα Θεόπετρα ένα ζωηρό ρόζε κρασί με αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων που δένονται αρμονικά με νότες καραμέλας, επίγευση φυτική και μακρά.
Αυτά που μου κέρδισαν περισσότερο το ενδιαφέρον όμως ήταν τα κόκκινα κρασιά και συγκεκριμένα τρία μονοποικιλιακά με τρεις αγαπημένες γηγενείς ποικιλίες. Ξεκινάω με την Μαυροκουντούρα Κύμης από το Κτήμα Αβαντίς, ένα κορυφαίο ερυθρό κρασί με την μοναδική αρχαία ποικιλία να δίνει φρουτώδη και μπαχαρένια αρώματα που συμπληρώνονται με αρώματα μαρμελάδας και ίχνη πιπεριού. Μοναδικό και το Μούχταρο, μία σπάνια ποικιλία από το Κτήμα Μουσών, φρουτώδες, μαλακό, πλούσιο και αρκετά ιδιαίτερο, με καλοδουλεμένες ταννίνες λόγω της παλαίωσής του σε δρύινα βαρέλια. Τρομερή και η Λημνιώνα από το Κτήμα Θεόπετρα, που έχει παλαιώσει για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια, χρώμα βαθύ ρουμπινί, αρώματα κερασιού και βατόμουρου με γεύσεις κόκκινων φρούτων και μακρά επίγευση φυσικά.
Άλλη μια έκθεση που επιβεβαίωσε σε όλους του επισκέπτες πως το Ελληνικό κρασί βρίσκεται σε εξαιρετικό σημείο και έχει να προσφέρει ακόμα πάρα πολλά, οπότε Keep Calm And Drink Greek Wines!

#oinokentrika17 #winesofcentralgreece #vinetum #keepcalmanddrinkgreekwines #loveisinthegreekwines 





Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΟιΝοτικά 2017


Οι Κυριακές ανέκαθεν ήταν και είναι αγαπημένες και πάντα ανυπομονώ να έρθουν, όταν συνδυάζονται όμως και με έκθεση κρασιών προφανώς και γίνονται καλύτερες, πόσο μάλλον όταν αυτή η έκθεση κρασιών είναι από την Κρήτη και διοργανώνεται από την εξαιρετική vinetum.
Συμπληρώνοντας φέτος 10 χρόνια δράσης, οι Κρητικοί οίνοι ήταν και φέτος γευστικοί, διαφορετικοί, πολύπλοκοι, αρωματικοί, σπάνιοι και μοναδικοί. Εξάλλου με ποικιλίες όπως το Βιδιανό, Βηλάνα, Θραψαθήρι, Δαφνί, Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι, Λιάτικο και αρκετές άλλες ποικιλίες γηγενείς αλλά και διεθνείς, δεν γίνεται να μείνει "ασυγκίνητος" κανένας ουρανίσκος.
Δοκιμάζοντας και μιλώντας με αρκετούς εκθέτες δεν μπορείς παρά να χαίρεσαι με το επίπεδο του οίνου που δοκιμάζεις αλλά και με το τρόπο που σε προσεγγίζουν.  Σαν ξενοδοχοϋπάλληλος και οινόφιλος όμως, ενθουσιάζομαι ξέροντας πως ο οινοτουρισμός στην Κρήτη είναι πραγματικά στα καλύτερα χέρια.
Δοκίμασα έναν ικανοποιητικό αριθμό κρασιών, ωστόσο θα σας μιλήσω για αυτά που μου κέντρισαν λίγο περισσότερο το ενδιαφέρον, ένα από αυτά είναι φυσικά το Βιδιανό, από την Ιδαία Οινοποιητική, το Βιδιανό από μόνο του είναι μια σπάνια και πολύπλοκη ποικιλία, όταν βρίσκεται σε κατάλληλα χέρια δίνει αποτελέσματα που δεν τα ξεχνάς εύκολα, με αρώματα λευκόσαρκων φρούτων και ίχνη από καπνό λόγο του βαρελιού που έχει περάσει ένα ποσοστό του κρασιού και σώμα πλούσιο με ευχάριστη οξύτητα, το Βιδιανό επιβεβαιώνει ότι είναι από τις πιο ανερχόμενες λεύκες ποικιλίες. Άξιο αναφοράς είναι ο Κρητικός Μπουτάρη, που
κατάφερε φέτος να μπει στα 100 καλύτερα κρασιά κάτω των 15 $ (TOP 100 BEST BUYS 2017, WINE ENTHUSIAST), επίτευγμα δύσκολο αλλά και λογικό αφού το εξαιρετικό blend με γηγενείς λεύκες ποικιλίες του νησιού που κυριαρχεί η Βηλάνα κατά 85%, δίνει ένα κρασί πλούσιο αρωματικά και γευστικά.
Ένα ερυθρό που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι σίγουρα το Ένστικτο
Silva-Δασκαλάκη, ένα blend βιοδυναμικής καλλιέργειας που "παντρεύει" το διεθνές Syrah με τις δυο γηγενείς ποικιλίες, Κοτσιφάλι και Λιάτικο, με βαθύ πορφυρό χρώμα και αρώματα κόκκινων φρούτων συνδέονται αρμονικά με βανίλια και διάφορα μπαχαρικά, στόμα πλούσιο με αισθητές τανίνες, ένα πολύπλοκο κρασί που αξίζει να συνοδέψει ένα εξαιρετικό γεύμα. Φυσικά πρέπει να αναφέρω και έναν επιδόρπιο οίνο, δοκίμασα το Ρωμέικο, το οποίο είναι μια από τις αρχαιότερες ποικιλίες της Κρήτης, ένα κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αστάθεια χρώματος που έχει. Το οινοποιό Ντουράκη λιάζει για 9 μέρες τα σταφύλια, με αποτέλεσμα να συμπυκνώνει τα μοναδικά αρώματα λουλουδιών και αποξηραμένων φρούτων, πλούσιο και βελούδινο στόμα με ικανοποιητική οξύτητα που βοήθα για να μην λιγώσει ο οίνος και είναι ο κατάλληλος επιδόρπιος οίνος για να κλείσεις ένα γεύμα ή μια έκθεση κρασιών, αφήνοντας σου μια επίγευση που διαρκεί ευχάριστα.
Μια απολαυστική Κυριακή με υπέροχα κρασιά, με Ελληνικές ποικιλίες που στέκονται επάξια και μπορούν να κάνουν την διαφορά ανάμεσα σε κυρίαρχες διεθνείς ποικιλίες.
#KeepCalmAndDrinkGreekWines #WinesOfCrete #LoveIsInTheGreekWines #VinetumWineCommunications #Oinotika






Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Wine Tour Vol. 6



Για αρκετούς θεωρείτε το πρώτο wine bar της Αθήνας, στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο που οι προκάτοχοί του έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στην εστίαση, με στοιχεία καθαρά fabric design και με ένα υπόγειο κελάρι που φιλοξενεί αρκετά συχνά live βραδιές το fabrica de vino είναι ένα πάρα πολύ ιδιαίτερο, μοναδικό, γευστικό και ενδιαφέρον wine bar, βρίσκεται στην Εμμανουήλ Μπενάκη 3, δίπλα στην πλ. Ομόνοιας.
Περνώντας τυχαία πολύ δύσκολα θα καταλάβεις ότι είναι ένας ναός του οίνου, η πρόσοψη του δεν θυμίζει σε τίποτα κατάστημα εστίασης, μεταξύ μας μου αρέσει πάρα πολύ αυτό, γιατί ανέκαθεν μέσα στο wine bar θα βρεις άτομα που τους αρέσει πραγματικά το κρασί δεν μπήκαν καταλάθος μα εσκεμμένα για να έχουν μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας οίνου, μπαίνοντας θα διακρίνεις δεξιά μια μεγάλη συνεχόμενη μπάρα που ο τείχος πίσω της είναι ατελείωτα ράφια που χάνονται μέχρι το ταβάνι, γεμάτα με κρασιά από όλη την Ελλάδα, με την χαρακτηριστική σκάλα που συναντάς στις βιβλιοθήκες να χρησιμοποιείτε από τα άτομα του μαγαζιού για να κατεβάσουν το κρασί, μονό εσκεμμένα μπορώ να πω ότι έχει γίνει αυτό, αφού σαν παρομοίωση ο δικός μου οίνο-εγκέφαλος κάνει πάντα συνειρμό ότι μέσα από ένα ποτήρι κρασί "διαβάζω" την ιστορία που θέλει να μου πει ο οινοποιός όπως αντίστοιχα με το βιβλίο ο συγγραφέας.
Στο fabrica de vino έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε 80 διαφορετικές ετικέτες, θα βρείτε πολλά γνώριμα οινοποιεία, αλλά και άλλα όχι τόσο γνωστά, ανεξαρτήτου επιλογής όμως, ο ουρανίσκος σας θα ευχαριστηθεί αφού οι επιλογές στην wine list, είναι ενδιαφέρουσες και εξαιρετικές, δώστε έμφαση και στις πολύ νόστιμες επιλογές του καταλόγου φαγητού, εάν και σχεδόν πάντα προσφέρουν κάποιο finger food, για να συνοδεύσετε το κρασί σας ειδικά όταν έχετε επιλέξει και φιάλη. 
Εκτός από της πολλές επιλογές σε φιάλη, έχετε την δυνατότητα επιλογής σε κάποιο ποτήρι λευκό, ροζέ ή κόκκινο τα οποία σερβίρονται σε 75 ml ή 150ml, έμμεσα τα 75ml σε προτρέπουν να δοκιμάσεις 2-3 διαφορετικές ετικέτες και εγώ άμεσα σας προτρέπω να πάτε στο fabrica de vino για να απολαύσετε το κρασί τις αρεσκείας σας στο περιβάλλον όπου του αξίζει να είναι.
#KeepCalmAndDrinkGreekWines #FabricaDeVino #WineTourVol.6





Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Wine Tour Vol. 5

Όταν ακούς Θησείο, μέσα στα πολλά που θα σου έρθουν στο μυαλό, σίγουρα ένα είναι και το Chocolat, ακούγοντας Chocolat, σκέφτεσαι γλυκό, καλός καφές και υπέροχη θέα, πλέον σε αυτούς τους συνειρμούς μπαίνει και το κρασί, αφού εδώ και αρκετούς μήνες το Chocolat έχει δώσει πάρα πολύ έμφαση στο κρασί, φτιάχνοντας μια εξαιρετική wine list με δεκάδες επιλογές η οποία ανανεώνεται πάρα πολύ συχνά, συμπεραίνοντας πως πίσω από κάθε επιλογή κρασιού υπάρχει σοβαρή και πολύωρη εργασία.
Όσο αφορά το σημείο δεν θα αναφερθώ καθόλου, γιατί οι περισσότεροι ξέρετε ότι πρόκειται για ένα σημείο με εξαιρετική αισθητική και ιδανική θέα, ανοίγοντας την wine list, αυτόματα καταλαβαίνεις πως διαφοροποιείται σχεδόν από όλους όσους ασχολούνται με το κρασί στην Αθήνα, αυτό γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό από τα κρασιά στη λίστα είναι επιλογές από μικρά και εξαίρετα οινοποιεία από όλη την Ελλάδα, συγκεκριμένα μερικά από αυτά έχετε την τιμή να τα δοκιμάσετε μονό στο Chocolat αφού είναι και το μοναδικό στην Αθήνα που προμηθεύεται κάποιες συγκεκριμένες ετικέτες, επίσης θα ανακαλύψετε και μερικές επιλογές από κρασιά εκτός συνόρων για να κάνετε μερικά σύντομα "ταξίδια σκέψεων", όλα αυτά σε πάρα πολύ λογικές τιμές.
Εάν δυσκολευτείτε στην επιλογή κρασιού(μεταξύ μας, σας το εύχομαι να δυσκολευτείτε) εκεί βρίσκεστε ο εξαιρετικός sommelier που θα σας προτείνει αυτό που θα ταιριάξει ιδανικά με τα γευστικά σας χαρακτηριστικά ή με την επιλογή των εδεσμάτων από το πολύ ενδιαφέρον μενού φαγητού, μην μείνετε μονό στην ερώτηση για το κρασί σας όμως, κάντε γενικές ερωτήσεις για το κρασί έτσι ώστε να "εκμεταλλευτείτε" τις γνώσεις ενός εξαίρετου επαγγελματία.

Εάν λοιπόν σκέφτεστε που μπορετέ ιδανικά να συνδυάσετε Ακρόπολη, ατμόσφαιρα, καλό κρασί και φαγητό, το Chocolat έχει την απάντηση, οπότε #KeepCalmAndDrinkGreekWines στο Chocolat με θέα την Ακρόπολη.





Σάββατο 22 Απριλίου 2017

WineTourVol.  4


Είναι από αυτές τις λίγες φορές που ήθελα να πάω κάπου πολύ, όποτε όμως σχεδίαζα να πάω κάτι γινόταν και το ανέβαλα για άλλη φόρα, αλλά συνήθως όταν πάω τελικά σε αυτό το μαγαζί πάντα το μετανιώνω παρά πολύ γιατί τελικά δεν αξίζει, τουλάχιστον αυτό συμβαίνει σε έμενα, στη περίπτωση του Monk όμως μετάνιωσα τις τόσες φόρες που κάτι συνέβαινε και δεν πήγαινα, αυτό το wine bar που πρέπει να στο έχουν πει για να πας ή να χάνεσαι πολλές φόρες και να το έχεις δει κατά λάθος ενώ πήγαινες για λουκουμάδες ή γενικά προς πλ. Άγιας Ειρήνης, αυτό επειδή το Monk βρίσκεται στην Κορόρη 4, οπού είναι παράλληλη με την Αίολου,  το Monk λοιπόν ανέβηκε στα μάτια μου και το εκτίμησα από το γεγονός ότι χρησιμοποιεί σύστημα Coravin και σου δίνει περισσότερες από 150 επιλογές σε ποτήρι, επιλογές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες από όλο τον οινικό χάρτη της Ελλάδας, εάν το επιθυμεί ο ουρανίσκος σου όμως μπορεί να ταξιδέψει και έκτος συνόρων επιλέγοντας να δοκιμάσετε κρασιά από την Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία... και άλλες χώρες που δεν σας λέω για να σας δελεάσω λίγο και να πάτε, για να δείτε μονή σας... Όλα αυτά σε εξαιρετικά λογικές τιμές φιάλης αλλά και επιλογή 150ml & 75ml ποτηριού που εξίσου είναι σε πολύ καλές τιμές, σε ένα προσεγμένο και ωραίο χώρο που το μαύρο κυρίαρχη σαν χρώμα σε εμπνέει να δοκιμάσεις το αγαπημένο σου κρασί αλλά και να "ρισκάρεις" με κάποια ετικέτα που δεν έχεις δοκιμάσει και μπορεί να  σου το προτείνει το άρτια ενημερωμένο προσωπικό, βέβαια μεταξύ μας σε μια Wine List όπως αυτή του Monk δεν υπάρχει κάτι που θα δοκιμάσεις και δεν θα σε συγκινήσει ευχάριστα, όπως και η γαστρονομικές επιλογές του κατάλογου που μου φάνηκαν παρά πολύ δελεαστικές αλλά δεν είχα την εύκαιρα να δοκιμάσω, βέβαια μπορεί να το έκανα και επίτηδες για έχω έναν λόγο ακόμα να ξανά πάω.
Στο
WineTourVol. 4 λοιπόν μπορώ να πω μεγάλη άνεση πως τα wine bar στο κέντρο της Αθήνας σε δελεάζουν πολύ ευχάριστα για να ξεκινήσεις ένα οινικό ταξίδι, επιβεβαιώνεται αυτή η αίσθηση σε κάθε επίσκεψη και σε κάθε δόκιμη κρασιού σε χώρους που ο οίνος δέχεται το σεβασμό που του αξίζει, #KeepCalmAndDrinkGreekWines στο Monk αυτή φόρα.






Σάββατο 15 Απριλίου 2017

ΟινοΦιλοσοφίες Vol. 2


Ένα εντυπωσιακό ντύσιμο δεν είναι απαραίτητο ότι θα είναι πολύ ακριβό ή υπερβολικό. Θυμηθείτε πόσες φόρες έχετε μπει στο μετρό και μαζί σας στο συρμό μπήκε μια γυναίκα που με το στυλ που απέπνεε ξαφνικά όλα γύρω σας σταμάτησαν, ησύχασαν και ήσουν μονό εσύ, αυτή και μερικές εκατοντάδες σκέψεις. Μπορεί να ακουστεί υπερβολή αλλά υπάρχουν μερικές ετικέτες κρασιών που μόνο με μια ματιά σε κερδίζουν και σε ''αναγκάζουν'' να τις δοκιμάσεις και στην δοκιμή, είσαι εσύ, το κρασί και εκατοντάδες σκέψεις.
Είναι τελικά τόσο σημαντικό να δαπανήσει χρόνο και χρήμα ο οινοποιός για την ετικέτα του κρασιού;
Εξάλλου είναι κάτι που ο πελάτης δεν θα γευτεί, επίσης ο οινοποιός έχει δαπανήσει τόσο πολύ χρόνο για να είναι το "παιδί" του άξιο του ονόματος που θα φέρει, γιατί να δώσει έμφαση και στο "ντύσιμο" αφού αυτό στην τελική, με μια μικρή σκέψη μπορείτε να πείτε πως, δεν θα χρησιμεύσει πουθενά.
Εάν ρωτήσετε έμενα, θα σας πω πως στην εποχή που ζούμε, η ετικέτα και η εμφάνιση του κρασιού, εάν δεν παίζει εξίσου σημαντικό ρολό με το περιεχόμενο σίγουρα είναι κάπου κοντά, όπως και παρά πολλά πράγματα στην καθημερινότητα μας στηρίζονται στην εμφάνιση.
Εξάλλου παρά πολύ έχουν πρόβλημα στο να συγκρατήσουν ένα όνομα, οπότε όταν σου κάνουν περιγραφή για ένα κρασί που δοκίμασαν και τους έκανε τρομερή εντύπωση, μπορούν να θυμηθούν να σου πουν μερικά στοιχειά που ανακάλυψαν στα αρώματα και στην γεύση του κρασιού, αλλά συνήθως δεν μπορούν να θυμηθούν το όνομα του, σίγουρα όμως θα θυμούνται την ετικέτα ειδικά όταν αυτή ήταν ιδιαίτερη και καλοσχεδιασμένη.
Βλέποντας το όνομα ενός γνωστού οινοποιού ή μιας αγαπημένης ποικιλίας δεν θα δώσεις έμφαση στην εμφάνιση, ας το δούμε και λίγο ανάποδα όμως, εγώ προσωπικά λοιπόν εάν μια ετικέτα μου κεντρίζει το ενδιαφέρον, πολύ πιθανό να αγοράσω το κρασί χωρίς να ψάξω πολλές λεπτομέρειες και ας μην είναι τόσο γνωστός ο οινοποιός, εάν δεν το αγοράσω, μόνο το γεγονός ότι πλησίασα είναι σημαντικό βήμα, αφού θα μου αποτυπωθεί η ετικέτα.
Εάν το δω και σε επίπεδο social media, δεν υπήρξε πότε μια ωραία ετικέτα την οποία δεν την έβγαλα φωτογραφία για να την μοιραστώ στους λογαριασμούς μου, κάτι που μεταφράζεται σε δωρεάν διαφήμιση για το κάθε κτήμα. Επιπλέον θυμηθείτε λίγο, πως δυστυχώς, οι κάβες της γειτονιάς, λόγο μεγάλης σχετικά διαφοράς τιμών, έχουν "πεθάνει" οπότε οι περισσότεροι αγοράζουν στα σουπερμάρκετ το κρασί που επιθυμούν, οπού εκεί δεν υπάρχει ένα άτομο να σε καθοδηγήσει, οπότε κατευθείαν θα πας σε κάποιο γνωστό κρασί ή θα επιλέξεις κάτι που ανάμεσα σε 100 φιάλες θα σου κινήσει το ενδιαφέρον, δεν χρειάζεται αυτή η ετικέτα να είναι υπερβολική απλά πρέπει να είναι να αρκετή για να με κάνει να πλησιάσω και να πάρω την φιάλη στα χεριά μου, το πρώτο βήμα λοιπόν έγινε, εκεί έρχεται και παίζει ρολό το δεύτερο σημείο για έμενα, εάν η φιάλη είναι ελαφριά θα πω ασυνείδητα πως δεν έχουν επενδύσει στην προστασία του κρασιού, θέλω να αισθάνομαι πως η φιάλη είναι το κατάλληλο "περιτύλιγμα" για το αγαπημένο μου προϊόν, οπού για άλλη μια φορά θα δαπανήσω ένα χρηματικό ποσό το οποίο προφανώς και δεν μου περισσεύει αλλά θέλω να το αγοράσω για δική μου διασκέδαση, ποσό μάλλον όταν είναι και χόμπι μου το κρασί. Οπότε μια καλή ετικέτα θα με κάνει να πλησιάσω, μια σωστή φιάλη θα με κάνει πιο θετικό και τέλος αυτό που μπορεί να ολοκληρώσει το σύνολο είναι η περιγραφή την οποία βέβαια δεν συναντάμε πάντα, θα ήθελα όμως να παρακαλέσω όσους γράφουν μια περιγραφή καλό θα ήταν να μείνουν στα χαρακτηριστικά του κρασιού γιατί περιγραφές του τύπου "το κρασί θυμίζει στην μύτη καλοκαιρινή αύρα από παραλία ενός νησιού του Αιγαίου και στο στόμα έχει μερικές ιδέες από Αυγουστιάτικη πανσέληνο" είναι περιγραφές αστείες και ανούσιες μιας ξεπερασμένης εποχής, εάν υπάρχει λοιπόν περιγραφή θα ήθελα, εσύ αγαπητέ που την δημιουργείς, να με προϊδεάσεις για το τι θα δοκιμάσω με βάση τα χαρακτηριστικά του κρασιού και εάν θες μπορείς να μου προτείνεις και κάποιο φαγητό για συνδυασμό.
Κλείνοντας λοιπόν και επαναφέροντας την παρομοίωση που κάνω στην εισαγωγή με μια γυναίκα, θα έλεγα πως το ντύσιμο θα με φέρει πιο κοντά, έτσι ώστε να μιλήσω μαζί της, η πρώτη μας μικρή συζήτηση ουσιαστικά θα είναι η περιγραφή για το τι θα περιμένω στο πρώτο ραντεβού μας. Έτσι λοιπόν, όπως και στην καθημερινότητα, οι σχέσεις των ανθρώπων δημιουργούνται μετά από γνωριμίες και συζητήσεις με βασικό συνήθως έναρξης, η πρώτη καλή εντύπωση.
Κάπως έτσι πρέπει και οι ετικέτες να σε προκαλούν να πλησιάσεις, να πάρεις την φιάλη στα χεριά σου και τελικά να δοκιμάσεις το περιεχόμενο,
#KeepCalmAndDrinkGreekWines λοιπόν με κρασιά που έχουν όλο το σύνολο.


Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Wine Tour Vol.3




Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη φορά που το είδα νόμιζα πως δεν είμαι στην Ελλάδα, είναι σε ένα πλακόστρωτο σημείο, έχει αυτό το υπέροχο κόκκινο χρώμα, μου θύμισε και μου θυμίζει λίγο Ρώμη που υπεραγαπώ και είναι γενικά τόσο απλό και γλυκό.
Είναι βασικά μια γωνία αφιερωμένη στην γευσιγνωσία του κρασιού, το Heteroclito λοιπόν είναι ένα από τα αγαπημένα μου wine bar, εδώ θα μου πείτε βέβαια ότι το ίδιο γράφω και για τα δυο προηγούμενα, αλλά λογικά θα έχετε ήδη καταλάβει ότι έχω το μικρόβιο του οινόφιλου οπότε θέλω να πιστεύω πως θα με συγχωρέσετε εύκολα.
Το Heteroclito βρίσκεται ενδιάμεσα Ερμού και Μητροπόλεως, συγκεκριμένα στην γωνία Φωκίωνος και Πετράκη είναι σίγουρα ένα wine bar που μόνο η όψη του σε δελεάζει να καθίσεις και να διαβάσεις την ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών του, όπως και τις επιλογές σε ποτήρι οι οποίες κάθε μήνα αλλάζουν, μια μικρή λεπτομέρεια που θα δείτε εδώ θα είναι ότι κάθε μήνα το wine bar σου δίνει επιλογή σε ένα λευκό και ένα κόκκινο ποτήρι κρασί σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή χωρίς όμως να υστερούν αυτές οι δύο επιλογές σε ποιότητα.
Βέβαια πολύ καλές τιμές θα βρείτε και στις φιάλες, μεταξύ μας θα πάτε με 3-4 φίλους και θα είστε στην δεύτερη φιάλη χωρίς να σας προβληματίζει το ποσό που θα πληρώσετε στο τέλος, θα σας κεράσουν και μια υπεροχή μαστίχα ή τσεκουράκι(ψηφίζω τσίπουρο φυσικά!).
Μια μικρή ωραία λεπτομέρεια που μου αρέσει, όταν κάθεσαι έξω τους κρύους μήνες, είναι οι ατομικές κουβερτούλες που υπάρχουν σε κάθε κάθισμα, γιατί αγαπητέ πελάτη εάν δεν νιώσεις απόλυτα χαλαρός και άνετος πως θα απόλαυσης στο μέγιστο το κρασί σου, σε αυτό βέβαια συμβάλει όλη η ατμόσφαιρα στο Heteroclito.
Θα κάνω μια αναφορά ακόμα στην λίστα κρασιών οι οποία εδώ και αρκετό καιρό σου δίνει την δυνατότητα να δοκιμάσεις κρασιά βιοδυναμικής καλλιέργειας στα οποία η εκατοστέ ποικιλία σου δίνει απλόχερα το 100% των αρωμάτων, των γεύσεων και αντιλαμβάνεσαι πλήρως το χαρακτήρα του κρασιού.
Επίσης όπως είπα και προηγουμένως οι επιλογές σε ποτήρι αλλάζουν κάθε μήνα, πράγμα πολύ ευχαριστώ, επειδή συναντάμε παρά πολλούς γνωστούς και όχι και τόσο γνωστούς οινοποιούς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, βέβαια σχεδόν κάθε μήνα υπάρχουν και μερικές πολύ ευχάριστες εκπλήξεις κρασιών που μπαίνουν σαν θεματική ενότητα για των εκάστοτε μήνα σε ποτήρι και σε φιάλη φυσικά.
Εάν με ρωτήσετε για το προσωπικό θα σας πω πως και εδώ είναι εξαιρετικό, ενημερωμένο για την λίστα του και όχι μόνο, εύκολα μπορούν να σας οδηγήσουν να κάνετε την κατάλληλη επιλογή.
Κλείνοντας το #WineTourVol3 θα γράψω πως το Heteroclito είναι το ιδανικό wine bar για να κανείς την καλύτερη εισαγωγή στον υπέροχο χώρο του κρασιού, χωρίς να σε κομπλάρει ο χώρος, αντιθέτως θα σε χαλαρώσει γιατί αποπνέει μια πιο ωραία και προσιτή αύρα στον κόσμο που έχει αλλά και προσιτό ως προς τις τιμές, οπότε #KeepCalmAndDrinkGreekWines στο Heteroclito αγαπητοί οινόφιλοι.





Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΟινοΦιλοσοφίες Vol.1


Μπορείς σχετικά εύκολα να μας παρομοιάσεις με κρασιά και μάλιστα χωρίς μεγάλη φαντασία, αρκεί μονό να δοκιμάσεις μερικά λευκά, λίγα κόκκινα και ρόζε κρασιά και φυσικά να έχεις μερικές τριβές με διαφορετικούς ανθρώπους.
Μερικοί λοιπόν μου θυμίζουν ένα λευκό κρασί το οποίο είναι πολύ φρέσκο και έχει πολύ επιθετική οξύτητα και δεν αρέσει πολύ, αλλά μετά από λίγο καιρό στην φιάλη γίνετε ένα ιδανικό λευκό για πολλές περιστάσεις, έτσι μερικοί άνθρωποι στην αρχή είναι λίγο απότομη αλλά το μόνο που θέλουν είναι λίγο χρόνο και μια δεύτερη ματιά.
Είναι και εκείνα τα βαρελάτα λευκά όμως με γεμάτο σώμα, που είναι κρίμα να τα πιεις σαν απεριτίφ γιατί είναι ιδανικά σε συνδυασμό με φαγητό, έτσι και μερικοί δεν πρέπει να περιορίζονται στο φιλικό κομμάτι αλλά πρέπει να τους δώσεις κάτι παραπάνω στη ζωή σου γιατί αξίζουν.
Μερικοί είναι σαν τα κόκκινα κρασιά πολύπλοκα και γεμάτα, πολύπλοκη χαρακτήρες, που μέσα σε λίγα λεπτά μπορούν να σε μαγέψουν, αλλά για να τα δοκιμάσεις πρέπει να περιμένεις ένα σχετικά μεγάλο διάστημα λόγο πολύμηνης παλαίωσης, έτσι και η πολύπλοκες προσωπικότητες θέλουν αρκετό χρόνο για να κατανοηθούν πλήρως.
Υπάρχει και ένα κόκκινο όμως που το δοκιμάζεις φρέσκο, το beaujolais, πολύ μοιάζουν στο beaujolais, είναι ένα κόκκινο κρασί που το πίνεις φρέσκο, υπάρχει και συγκεκριμένη μέρα του χρόνο που ανοίγουμε και καταναλώνουμε τα beaujolais αλλά όλο αυτό διαρκεί το πολύ τρεις εβδομάδες μετά δεν υπάρχει λόγος να δώσεις έμφαση σε αυτό, έτσι και μερικοί άνθρωποι είναι επιφανειακή και "διαρκούν" μονό μερικές εβδομάδες.
Σίγουρα κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα στη ζωή σας σαν θυμίζουν γλυκούς οίνους, πχ όπως το Vinsanto, ξέρεις πριν το δοκιμάσεις ότι θα σου αρέσει και είναι μια κλασική σταθερή αγαπημένη επιλογή, έτσι συνήθως είναι οι γονείς μας.
Υπάρχουν και τα ροζέ, χαρακτηριστικό σε αυτά τα κρασιά θεωρώ πως είναι το γεγονός ότι γίνονται ένας ενδιάμεσος κρίκος σε παρέες που οι μισοί πίνουν λευκό και οι άλλοι κόκκινο, οπότε για να βρούμε λύση πίνουν ένα ροζέ, έτσι και μερικοί άνθρωποι είναι ιδανική για να φέρουν κοντά διαφορετικούς χαρακτήρες σε μια παρέα.
Μην ξεχνάτε όμως ότι σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που παίζουν ρόλο, όπως η θερμοκρασία και το ιδανικό ποτήρι που θα βοηθήσουν το κρασί να σου αποκαλύψει το καλύτερο χαρακτήρα του, έτσι και μια γνωριμία με έναν άνθρωπο μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο το που θα συναντηθείτε και τι θα συζητήσετε. Τελευταίο και πιο βασικό όμως να θυμάστε ότι ένα κρασί όσο καλό, ακριβό και γνωστό και εάν είναι μπορεί να βγει φελομένο... έτσι και οι άνθρωποι.

#KeepCalmAndDrinkGreekWines 

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017


Oenorama 2017



Ήταν δεδομένο πως δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από την έκθεση που συνήθως όλος ο Μάρτιος είναι αφιερωμένος πάνω της, αφού συζητάμε γι αυτήν πολύ πριν ξεκινήσει και οι αναμνήσεις που αφήνει θυμίζουν αυτές ενός πολύ καλού κρασιού με μακριά επίγευση.
Αυτά τα λίγα λόγια για το Οινόραμα , την μεγαλύτερη έκθεση Ελληνικών κρασιών στο κόσμο, περισσότερα από 200 οινοποιεία και περισσότερες από 1600 διαφορετικές ετικέτες συναντήθηκαν για άλλη μια χρονιά στο Ζάππειον Μέγαρο, εκτός όμως από τα εκπληκτικά νούμερα εκπληκτική ήταν για άλλη μια χρονιά η οργάνωση από την Vinetum Wine Communications, που είχαμε την μεγάλη τιμή να μας δεχθεί και να μας φιλοξενήσει σε αυτή την τόσο σημαντική έκθεση. Ας μιλήσω λίγο όμως για το βασικό της έκθεσης που δεν ήταν άλλο από το κρασί.
Όσο μεγάλη θέληση και να έχει κάποιος είναι αρκετά δύσκολο και αδύνατο βέβαια να δοκιμάσεις όλα τα κρασιά σε μια έκθεση, πόσο μάλλον όταν αυτή η έκθεση είναι τo Οινόραμα
και φιλοξενεί συνολικά όπως ανέφερα και προηγουμένως κρασιά που ξεπερνούν τα 1600, γι'αυτό και η ιδέα ήταν να δώσουμε έμφαση στα "φρέσκο" βραβευμένα από το 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης ο οποίος ανέδειξε τα καλύτερα Ελληνικά κρασιά και όχι μόνο. Επίσης δώσαμε έμφαση σε αρκετές γηγενείς ποικιλίες οι οποίες για πολλούς είναι άγνωστες και όπως πιστεύω, όχι μόνο εγώ βέβαια, αυτές οι Ελληνικές ποικιλίες γνωστές και λιγότερο είναι και το πιο δυνατό σημείο και το ισχυρότερο διαβατήριο για την διαφήμιση του Ελληνικού οίνου στο εξωτερικό.
Σαν μελλοντικοί manager ξενοδοχείων ξέρουμε πως η Ελληνική φιλοξενία είναι θεμέλιος λίθος του Ελληνικού τουρισμού και η καλύτερη διαφήμιση στο εξωτερικό έτσι και σαν οινόφιλοι πιστεύουμε ότι οι Ελληνικές ποικιλίες αντίστοιχα είναι το δικό μας δυνατό ¨όπλο¨.
Πάμε να δούμε όμως τα κρασιά που δοκιμάσαμε και μας έκαναν εντύπωση, ξεκινήσαμε με λευκούς οίνους και από το ποτήρι μας φέτος στο Οινόραμα πέρασαν ποικιλίες όπως το Σαββατιανό συγκεκριμένα το οινοποιείο του Παπαγιανάκου μας πρόσφερε την βαρελάτη έκδοση αυτής της λίγο παρεξηγημένης ποικιλίας η οποία με την σειρά της μας πρόσφερε απλόχερα αρώματα ξύλου και βανίλιας, μπαχαρικών και εσπεριδοειδών.
Επίσης δοκιμάσαμε Μοσχοφίλερο, Ροδίτη, Malvasia, Sauvignon Blanc, Viogner, Semillon κάπου εκεί όμως στο ενδιάμεσο δοκιμάσαμε και το πρώτο "φρέσκο" βραβευμένο, συγκεκριμένα το Chateau Le Grand Blanc από το Κτήμα Πόρτο Καρράς ένα blend Μαλαγουζιάς, Ασύρτικο και Λημνιό που μας επιβεβαίωσε δίκαια το βραβείο που πήρε.
Σειρά είχε άλλο ένα πολυσυζητημένο κρασί το οποίο μπήκε σε μια ξένη λίστα, συγκεκριμένα πήρε την 77η θέση στη λίστα των Top 100 κρασιών του 2016 από το περιοδικό Wine Enthusiast αυτήν την επιτυχία την έκανε εάν όχι η καλύτερη λευκή Ελληνική ποικιλία σίγουρα μια από τις καλύτερες το Ασύρτικο και συγκεκριμένα ο Καβαλιέρος από το κτήμα Σιγάλα, ένα κρασί με πολύ καλές δυνατότητες παλαίωσης. Δοκιμάσαμε επίσης Ασύρτικο και από άλλα οινοποιεία της Σαντορίνης αλλά και εκτός του νησιού. Όπως επίσης και την Μαλαγουζιά σε 100% έκδοση αυτή την φορά συγκεκριμένα το κτήμα Γεροβασιλείου που για άλλη μια χρονιά έχει δώσει ένα μεγάλο κρασί, με τα αγαπημένα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων αλλά και τροπικών η Μαλαγουζιά μας θύμισε πως είναι εδώ και θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.
Η συνέχεια είχε ακόμα δυο αγαπημένες ποικιλίες από δυο αγαπημένα νησιά, συγκεκριμένα η Ρομπόλα Κεφαλονιάς από το κτήμα Gentilini και ο Άσπρος Λαγός με Βιδιανό 100% από την Κρήτη και το εξαιρετικό κτήμα Δουλουφάκη πέρασαν από την γευσιγνωσία μας.
Είπαμε προς το τέλος να δώσουμε και λίγο διεθνή αέρα και έτσι δοκιμάσαμε το βραβευμένο Ήδυσμα Δρυός Chardonnay 100% και τις Τέσσερις Λίμνες του Κυρ-Γιάννη με ένα blend Chardonnay - Gewürztraminer και κάπου μετά από άλλες 2-3 δοκιμές λευκών μεταβήκαμε στα ροζέ όπου το πρώτο που δοκιμάσαμε ήταν το "χρυσό" βραβευμένο από το 17ο Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης ροζέ από το κτήμα Άλφα με ένα Ξινόμαυρο 100% να δίνει άλλο ένα πολύ καλό κρασί στην εξαιρετική υπάρχουσα συλλογή κρασιών του κτήματος, συνέχεια είχε ένα ροζέ Syrah 100% από το κτήμα Βιβλία Χώρα όπου μας έδωσε αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων αλλά και πικάντικων μπαχαρικών όπου είναι και ένα κλασικό σημάδι τις ποικιλίας. Νομίζω εδώ είναι η ώρα να αναφερθώ και σε μια γηγενή ποικιλία όπου δεν είναι τόσο γνωστή, συγκεκριμένα δοκιμάσαμε την Ελληνική ποικιλία Λημνιώνα σε ροζέ έκδοση, από το Κτήμα Ζαφειράκη, ένα κρασί με αρώματα κόκκινων φρούτων, με χαρακτηριστικό άρωμα αυτό τις φράουλας και με μια ενδιαφέρουσα οξύτητα στο στόμα, επίσης σε ροζέ δοκιμάσαμε τις ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon και Μοσχοφίλερο.
Ήρθε η ώρα όμως να αναφερθώ και στα υπέροχα κόκκινα κρασιά που πέρασαν από το ποτήρι γευσιγνωσίας μας, ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο, το Merlot, το Cabernet Sauvignon, Syrah, Refosco ήταν μερικές από αυτές που δοκιμάσαμε. Μας άφησε ωραία ανάμνηση το Λημνιό από το Κτήμα Κίκονες, μια ποικιλία όχι και τόσο γνωστή αλλά που έχει ιστορικές αναφορές από την εποχή του Αριστοτέλη, ένα πολύ ωραίο κόκκινο κρασί με αρώματα κερασιών, κανέλας και λίγου καπνού.
Δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την δοκιμή των κόκκινων κρασιών η 1η και η 2η θέση με βάση τα βραβεία από το 17ο Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα μεγάλο χρυσό και πρώτη θέση πήρε το Grande Reserve Νάουσσα του Μπουτάρη του 2011 και δεύτερη θέση και μεγάλο χρυσό η Ράμνιστα του Κυρ Γιάννη του 2013, φυσικά μας απέδειξαν με το καλύτερο τρόπο ότι πολύ δίκαια ήταν νικητές του φετινού διαγωνισμού. Επίσης εξαιρετική είναι η "άγνωστη" ποικιλία Μούχταρο από το Κτήμα Μουσών ένα πολύ φινετσάτο κρασί με αρώματα σύκων, δαμάσκηνου, μερικά φρούτα του δάσους και νότες καραμέλας, στο στόμα κάνει ευχάριστη εντύπωση η υψηλή οξύτητα και σε συνδυασμό με τις μαλακές τανίνες το Μούχταρο επιβεβαιώνει πως είναι σίγουρα μια ποικιλία που δεν μπορεί να περάσει αδιάφορη, άλλη μια όχι τόσο γνώστη ποικιλία είναι το Μαύρο Μεσενικόλα, συγκεκριμένα από το Οινοποιείο Καραμήτρου δοκιμάσαμε ένα blend Μαύρο Μεσενικόλα με τις διεθνείς ποικιλίες Syrah και Carignian να συμπληρώνουν την αλχημεία.
Επίσης σε κόκκινες ποικιλίες δοκιμάσαμε το Μαυροτράγανο, το Μαύρο Καλαβρυτινό και ξηρή Μαυροδάφνη.
Δεν μπορούσαμε βεβαία να τελειώσουμε την έκθεση μας χωρίς να αναφερθούμε σε κάποιο γλυκό οίνο, συγκεκριμένα θα σας πω για τρεις γλυκούς οίνους, δοκιμάσαμε ένα Μοσχάτο Σάμου, συγκεκριμένα ένα "χρυσό" βραβευμένο από το 17ο Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης, το Samos Anthemis από την Ε.Ο.Σ. Σάμου, συνεχεία είχε ένα Μοσχάτο Ρίου, το Μοσχάτο Ρίου Πατρών από το οινοποιείο Παρπαρούση και για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο, δοκιμάσαμε ένα Vinsanto, συγκεκριμένα από το Κτήμα Σιγάλα ένα blend Ασύρτικο 75% - Αηδάνι 25% με κλασική μέθοδο λευκής οινοποίησης, έχοντας αφήσει να λιαστούν τα σταφύλια στον μοναδικό ήλιο τις Σαντορίνης για 10-12 μέρες, επίσης η παλαίωση γίνεται σε δρύινα βαρέλια για 24 μήνες.
Κλείνοντας λοιπόν τις δόκιμες μας με τους επιδόρπιους οίνους και φεύγοντας από την έκθεση όλοι είχαμε ένα χαμόγελο για να συνοδεύει τις υπεροχές σκέψεις από την έκθεση, αυτό το χαμόγελο δεν ήταν λόγο ζάλης από τις αρκετές δοκιμές κρασιών, αλλά λόγω ευχαρίστησης, μια ευχαρίστηση που θυμίζει όπως λέω και στο πρόλογο αυτή ενός μεγάλου κρασιού με μακριά επίγευση.
Θα ήθελα και θα μπορούσα να γράψω άλλες 1000 λέξεις γι'αυτή την υπεροχή έκθεση που είχαμε την μεγάλη χαρά να είμαστε ένα μέρος της, αλλά θα ήταν περιττό, εξάλλου σε όποιον άρεσε το κείμενο είμαι σίγουρος πως ήδη έχει στα χέρια του ή στο μυαλό του μια φιάλη κρασί και είναι έτοιμος να ζήσει μια μικρή δική του εμπειρία, μια εμπειρία προερχόμενη από το Ελληνικό έδαφος, τον ήλιο, την βροχή και ίσως λίγο χιόνι από το μοναδικό Ελληνικό torroir.
Υπεύθυνη απόλαυση λοιπόν και να θυμίσω πως το mood μας είναι #KeepCalmAndDrinkGreekWines









Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Wine Tour Vol.2


Ο λόγος που το κάνει στα μάτια μου λίγο διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι σίγουρα όλη η διαδικασία παρουσίασης και σερβιρίσματος που τηρούν πριν καταλήξει το κρασί στον ουρανίσκο σου, σε μερικούς θα φανεί ανούσιο σε άλλους βαρετό, στα δικά μου μάτια είναι υπέροχο γιατί δείχνουν πως σέβονται το κρασί, αυτή η μικρή εισαγωγή για το Vintage, το καλύτερο wine bar για το 2016 με βάση τα FNL βραβεία, όχι άδικα βέβαια! 
Μόνο το γεγονός ότι σου δίνει την δυνατότητα να δοκιμάσεις περισσότερες από 500 διαφορετικές ετικέτες και σε ποτήρι, κάνει όλο το σύνολο τις εμπειρίας τις επίσκεψης εξαιρετικά ευχάριστη και μοναδική, βέβαια μπορεί μερικούς να τους φέρει σε σύγχυση λόγο του μεγάλου όγκου διαφορετικών κρασιών στο κατάλογο, αλλά και εδώ έχουμε να κάνουμε με εξαιρετικά ενημερωμένο προσωπικό που μπορεί να σας καθοδηγήσει έτσι ώστε να να κάνετε μια εξαιρετική επιλογή που θα ταιριάζει απόλυτα στο γευστικό σας χαρακτήρα. 
Κάνοντας μια μικρή αναφορά στον εξαιρετικό κατάλογο του
Vintage δεν μπορείς παρά να ενθουσιαστείς με τις τόσες πολλές επιλογές, όπως αναφέρθηκα και προηγούμενος σε 500 διαφορετικές, Ελληνικές και ξένες ετικέτες όπως βέβαια και στην τόσες πολλές διαφορετικές γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες που υπάρχουν στο κατάλογο περιμένοντας απλά να τις ανακαλύψετε, να τις δοκιμάσετε και να ζήσετε λίγο από την ιστορία τις κάθε μιας ξεχωριστά.
Εκτός βέβαια από τις πολύ καλές επιλογές που έχει η wine
list, μια wine list όνειρο για το κάθε οινόφιλο,  πολύ καλές και αρκετές διαφορετικές είναι οι προτάσεις σε τυριά και αλλαντικά αλλά και σε εξαιρετικά γαστρονομικά πιάτα.
Όσο αφορά το χώρο, μονό το όνομα του μπορεί να σας προϊδεάσει λίγο για το τι θα συναντήσετε.
Όσοι από εσάς δεν έχετε ακόμα επισκεφτεί και δεν έχετε "γευτεί" λίγο από το
Vintage κανονίστε το σύντομα και όσοι το ξέρετε ήδη ελπίζω αυτό που έγραψα ναι είναι και λίγο από αυτό που έχετε στο μυαλό σας, οπότε #KeepCalmAndDrinkGreekWines.





Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Wine Tour vol.1


Μια αγαπημένη μου συνήθεια είναι να περπατάω στο ιστορικό κέντρο ειδικά τις μέρες που έχει ηλιοφάνεια αλλά το καλύτερο σημείο σε κάθε μου βόλτα είναι ότι καταλήγω σε ένα wine bar, συνήθως πάντα σε διαφορετικό αφού πλέον το κέντρο έχει να σου δώσει πολύ καλές επιλογές... όταν λέω επιλογές εννοώ και την πληθώρα επιλογών κρασιού σε ποτήρι που δεν σε περιορίζει, αντιθέτως διευρύνει κάθε φορά το γευσιγνωστικό ταξίδι αλλά και επηρεάζει θετικά το "μικρόβιο" που μπορεί να έχεις, μεταξύ μας τώρα εάν δεν το έχεις θα το αποκτήσεις...
Αυτή την εισαγωγή την κάνω γιατί θέλω να ξεκινήσω μια δίκια μου σειρά με άρθρα για τα τόσο διαφορετικά wine bar τις Αθήνας που πάντα έχουν κοινό σημείο το κρασί.
Πρώτο λοιπόν θα είναι το αγαπημένο μου wine point, το οποίο είναι και το πρώτο που επισκέφτηκα όσο μένω Αθήνα και μάλιστα με τον τότε καθηγητή οινολογίας που είχα στην σχόλη, ο οποίος είναι και η αιτία  που με έκανε να "εθιστώ" λίγο περισσότερο με το κρασί.
Το wine point είναι από τα πρώτα wine bar στην Αθήνα, ο μεγαλύτερος λόγος που το συμπαθώ σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ο κατάλογος του, όποιος έχει μόνο Ελληνικές ετικέτες, μόνο Έλληνες οινοποιούς και το καλύτερο είναι ότι κάθε μηνά βγάζει και τον οινοποιό του μήνα και   προσφέρει τις ετικέτες του και σε ποτήρι, οπότε αυτό σημάνει ότι κάθε μήνα έχουμε και διαφορετικές επιλογές σε ποτήρι.
Επιπλέων άλλο ένα πλεονέκτημα είναι ότι μπορείς να αγοράσεις οποιαδήποτε φιάλη κρασί για το σπίτι σε πολύ λογικές τιμές, μια που έθιξα αυτό το κομμάτι τις αγοράς, σταματήστε να αγοράζεται κρασιά από σουπερμάρκετ, στηρίξτε την κάβα τις γειτονιάς η οποία έχει και καλύτερη συντήρηση από το κάθε σουπερμάρκετ.
Ας συνεχίσω όμως με το αγαπημένο wine point, μην ξεχάσετε στην επίσκεψη σας να πάρετε και μια ποικιλία αλλαντικών κ' τυριών η οποία θα συνοδέψει πολύ ωραία το κρασί σας, το οποίο θα το διαλέξετε από ένα κατάλογο ταξινομημένο γεωγραφικά και θα σας δώσει την ευκαιρία να επιλέξετε ανάμεσα σε κρασιά από όλοι την Ελλάδα και ποικιλίες τόσο διεθνείς αλλά και Ελληνικές, εάν αισθανθείτε ότι κάπου εκεί χάνετε λίγο την μπάλα το εξαιρετικά ενημερωμένο προσωπικό (το οποίο δεν είναι άλλο ένα άτομο γλάστρα, το οποίο θα ρωτήσεις τι κρασί είναι αυτό και θα σου πει δεν ξέρω, δεν μου αρέσει το κρασί) μπορεί να σας λύση την κάθε απορία και να σας διευκολύνει να πάρετε το κρασί που σας ταιριάζει και επιπλέων να σας ενημερώσει για τον οινοποιό του μήνα και οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με το κρασί..
Εκτός από τον κατάλογο, το σημείο και το προσωπικό, εξίσου ωραίος είναι και ο χώρος ο όποιος είναι λιτός χωρίς ιδιαίτερα εκκεντρικά στοιχεία, έμενα προσωπικά μου αρέσει και ο χαμηλός φωτισμός που υπάρχει και τα κεράκια στα τραπέζια κάνουν πιο ιδιαίτερη την ατμόσφαιρα και όλο αυτό συνδέεται άψογα με τις υπέροχες μουσικές επιλογές, το μόνο αρνητικό είναι το κάπνισμα που σαν μη καπνιστείς δεν μου αρέσει αλλά σαν φίλος καπνιστών δεν μπορώ παρά να το δεχτώ.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως το wine point είναι σίγουρα ένας σοβαρός λόγος να ξεκινήσεις το κρασί και ένας καλύτερος για να το συνεχίσεις, οπότε #KeepCalmAndDrinkGreekWine